HOME    PLAATSEN    NATUUR    CULTUUR    ACTIVITEITEN    PRAKTISCH    ACHTERGRONDEN    VAKANTIE    HIGHLIGHTS

Vakantiemenu

vakantiehuizen Normandie

Appartementen

campings Normandie

Campings

chambres d'hotes Normandie

Chambres d'hotes

hotels Normandie

Hotels

vakantieparken Normandie

Vakantieparken

vakantiehuizen Normandie

Vakantiehuizen

actievereizen Normandie

Actievereizen

kuuroorden Normandie

Kuuroorden

autovakanties Normandie

Autovakanties

familievakanties Normandie

Familievakanties

rondreizen Normandie

Rondreizen

Golfarrangement Normandie

Golfarrangement

Weekendje Normandie

Weekendje weg

treintickets Normandie

Treintickets

vliegtickets Normandie

Vliegtickets

Veerdiensten

reizverzekering Normandie

Reisverzekering

aanbiedingen Normandie

Aanbiedingen

Specials

Huizen te koop

Huizen te koop

Wonen en werken

Wonen & Werken

Duurzaamreizen Normandie

Duurzaam reizen

NIEUWSBRIEF

Gratis nieuwsbrief voor Normandië liefhebbers:


Kaart van Normandië

Weersvoorspelling

Weersverwachting Normandië

Onze tips

Bezienswaardigheden
Cultuuragenda
D-day Landing
De mooiste dorpjes
Eten & Drinken
Invasiesstranden

Kastelen & burchten
Ontdekkingsroutes
Parken & tuinen
Sport & Ontspanning
Office de Tourisme
Actief in de buitenlucht

Bestemmingen

Plaatsen

Aleçon
Arromanches
Avranches
Bayeux
Beaumont en auge
Caen
Cap de la Hague
Cherbourg
Cormeilles
Deauville
Dieppe
Etretat
Falaise
Fécamp
Giverny
Grandcamp Maisy
Granville
Honfleur
Le Havre
Lisieux
Lyons-la-Forêt
Mont st. Michel
Port en Bessin
Rouen
Saint Lô
Saint-Mère-Eglise
Saint-Vaast-la-Houge
Trouville
Veules-les-Roses

Departementen
Eure
Seine Maritime
Calvados
Manche
Orne

 

 

Home » cultuur » kaas

Normandië : kaas

Normandie is rijk aan lekkere producten zoals Calvados, crepes, maar de bekendste producten zijn misschien wel de kazen uit Normandie. Wereldberoemd is de Camembert en Livarot. Genieten van een kaas doe je met een goede wijn of Port, of zoals de Normandiers met een lekker glas Calvados.

 

Pont l'Évêque

Pont l'Éveque is een kaas van het type gewassen-korst kaas. De kaas heeft zijn naam van de plaats Pont l'Évêque, waar een grote regionale markt was voor de kaas. De melk wordt na ontvangst verhit tot 35°C. Kalfsleb wordt toegevoegd om het stremmen te versnellen. De wrongel wordt gesneden, afgegoten en in een vierkante vorm gedaan. De eerste fase is nu in een warme zaal (22°C). De vorm wordt op een zeef geplaatst en gedurende 1-2 dagen regelmatig gekeerd om de wei weg te laten lopen. Vervolgens wordt de kaas getransporteerd naar de droogruimte, waar de kaas 5 dagen verblijft. Daarna wordt de kaas gezouten (wat op verschillende wijzen kan, van inzouten tot een pekelbad), en wordt de kaas gewassen en geborsteld. De laatste stap is het rijpen gedurende anderhalve maand. De kaas zelf wordt geler, de buitenkant wit. Per kaas is drie liter melk en ongeveer 45 dagen nodig om tot het eindproduct te komen. Sinds 1972 heeft de Pont-l'Évêque het AOC-keurmerk: Appellation d'Origine Contrôlée een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. (bron: wikipedia, Pont l'Évêque)

Camembert

Camembert werd uitgevonden in 1791 door Marie Harel een boerin uit Normandië. De kaas die we vandaag echter kennen als Camembert is eerder een industriële kaas die z'n oorsprong heeft rond het einde van de 19de eeuw. In 1890 werd de kaas voor het eerst in de typische houten doosjes gestoken die ook vandaag de dag nog steeds gebruikt worden. In de vroegere jaren toen men nog niet zo goed op de hoogte was van schimmelcultuur had Camembert een blauw-grijze kleur en bruine vlekjes. Vanaf het begin van de 20ste eeuw werd er meer en meer naar de witte kleur toegewerkt doch het zou pas half jaren 70 zijn dat deze kleur de standaardkleur van Camembert zou worden.

Camembert wordt van koemelk gemaakt,traditioneel rauwe wat dus wil zeggen dat ze niet gesteriliseerd is. De Camembert die je bij ons in de kaashandel vindt is meestal wel gemaakt met gepasteuriseerde melk. De rijpingstijd bedraagt ongeveer 3 weken. De naam Camembert heeft echter geen enkele relatie meer met de regio waaruit de kaas afkomstig is. De meeste witschimmel kazen worden in fabrieken gemaakt over heel de wereld tot in Nieuw-Zeeland toe. Enkel Camembert de Normandië heeft het AOC-keurmerk wat wil zeggen dat de kaas met melk uit de streek gemaakt is en aan strikte voorwaarden moet voldoen.

Het is mogelijk om een aantal producenten van en museums over Camembert te bezoeken:

- Maison du Camembert
- de hoeve 'Président'
- Musée du Camembert

(bron: info.nu producten/wereldkazen)

Livarot

Livarot verwijst naar het dorpje met de gelijknamige naam in het arrondissement Lisieux dat tot het departement Calvados behoort. Kenmerkend aan deze kaas is zijn lichtrode gewassen korst. Hij heeft een doordringende geur die aan koemest doet denken. Livarot mag dus gerust een 'stinkkaas' genoemd worden. In de 17de eeuw doken de eerste vermeldingen op dat deze kaas werd geproduceerd, vooral tijdens de zomer. Omdat hij niet zolang bewaarbaar was en mede ook door de beperkte transportmogelijkheden in afgelegen dorpjes zou het nog twee eeuwen duren eer Livarot het departement zou verlaten om over heel Frankrijk gegeten te worden. De eerste export dateert van 1930 en in 1972 kreeg de kaas het AOC-keurmerk waardoor het enkel met plaatselijke materialen geproduceerd mag worden en de kaas bovendien iedere 2 maanden aan een uitgebreide analyse onderworpen wordt.

De kaas wordt gemaakt van koemelk die snel wordt gestremd. De wrongel wordt twee maal gesneden en dan wordt de wei afgegoten. De kaas ligt dan 24 uren in een warme ruimte waar hij geregeld gekeerd wordt. Daarna volgt het wassen en het zouten van de kaas. De eerste rijping duurt minstens 4 weken en gedurende die tijd wordt de kaas ook nog meermaals gewassen. De korst van de kaas wordt lichtrood wat ook nog eens versterkt wordt door brevibacterium linens en orleaanboom. Een tweede rijping van 2 tot 3 maanden volgt daarna. (bron: info.nu producten/wereldkazen)

Neufchâtel

Neufchatel heeft een oude geschiedenis die terug gaat tot in de 10de eeuw al draagt hij dan nog de naam Frometon. In het jaar 1050 krijgt de abdij van Sigy tienden-rechten van Hugues de Gournay op de Frometon. Officieel is de eerste melding van deze kaas onder de naam Neufchâtel te vinden in 1543 in geschriften uit de abdij van Saint-Amand de Rouen. De vorm van deze kaas is meestal een hart en daar worden verschillende verklaringen voor gegeven. Zo zou deze kaas tijdens de Honderdjarige oorlog gemaakt zijn door meisjes als geschenk voor Engelse soldaten op wie zij verliefd waren. Minder poëtisch is dat de kaas de vorm van twee engelenvleugels kreeg en daardoor ook de bijnaam 'Angelot'. Deze kaas heeft sinds 1969 het AOC-keurmerk wat onder meer inhoudt dat de kaas alleen van de melk van het vee uit het gebied van de Bray gemaakt mag worden. Neufchâtel wordt zowel in kaasfabrieken als op boerderijen gemaakt. De kaas uit de kaasfabrieken is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Via boerderijen kan soms nog de originele kaas met rauwe melk verkregen worden.

Bij aanvang van de productie wordt de melk licht aangezuurd met stremsel. Na een wachttijd van 24 uren tot 36 uren wordt de wrongel verzameld. Onder lichte druk wordt in 12 uur de laatste wei afgevoerd. Aan de wrongel worden korrels oudere kaas toegevoegd omdat deze reeds de gewenste schimmelcultuur bezitten. De wrongel wordt vervolgens gekneed,gezouten en in vormen gedaan. Hoewel de hartvorm het meest gekende is wordt Neufchâtel in verschillende vormen gemaakt en types. Zo is er Bonde,Double Bonde,Carré Briquette,Coeur, en Grand coeur. Al deze types hebben andere vormen,afmetingen en gewicht. De vormen worden op planken in de rijpingskelders gezet waar het rijpingsproces van start gaat bij een temperatuur van 12°C tot 14°C. Dit rijpingsproces duurt tien tot vijftien dagen. De kaas zelf heeft een droge, fluweelzachte korst die onder geringe druk al breekt. Dit komt omdat de kaasmassa eronder stevig maar wel zeer soepel is. De fijne,witte donsachtige schimmel ligt over de hele kaas en geeft Neufchâtel zijn specifieke smaak. Er zijn nog een aantal andere kazen uit dezelfde regio die min of meer overeenkomsten hebben met Neufchâtel. Dat zijn Bondon, Bondard, Gournay, Malakoff en Coeur de Bray. (bron: info.nu producten/wereldkazen)

terug | home

 

Bekijk ook het assortiment van:

 

 

TopicTravel vakantiehuizen

 

Topictravel.nl
Groot aanbod van  vakantiehuizen in Normandië
info | website 

 

 

Pharos reizen

 

ANWB reizen
Autovakanties & campings van de ANWB in Normandië
info
| website

 

 

Belvilla vakantiehuizen

 

Belvilla.nl
Een vakantiewoning of leuke villa vindt u bij Belvilla
info | website

 

 

Booking Hotels

 

Booking.com
Zeer veel diverse hotels door heel Normandië
info
| website

 

 

Atraveo Vakantiehuizen

 

Atraveo Vakantiehuizen en woningen in alle soorten en maten
info | website

 

 

Basic Travel

 

Basic-travel.com
Uitgebreid aantal  vakantiewonigen in heel Normandië 

info | website

 

 

Bungalow.net

 

Bungalow.net
Kastelen, boerderij, appartementen en vakantiehuizen

info
| website

 

 

 

Ecamp.nl
Verhuurt van compleet ingerichte stacaravans
info | website

 

 

Vacanceselect

 

Vacanceselect
Vakantie met de auto, campings en vakantieparken
info
website

       

Bezoek ook

Bretagne.nl
Provencecotedazur.nl LanguedocRoussillon.nl Campingzuidfrankrijk.nl Campingfrankrijk.eu

  Over ons  |  Contact  |  Disclaimer  |  Adverteren  |  Sitemap  |  Links


© RegioNormandie.nl 2007 - 2015
www.regionormandie.nl
is een uitgave van Reiscompany