HOME    PLAATSEN    NATUUR    CULTUUR    ACTIVITEITEN    PRAKTISCH    ACHTERGRONDEN    VAKANTIE    HIGHLIGHTS

Vakantiemenu

vakantiehuizen Normandie

Appartementen

campings Normandie

Campings

chambres d'hotes Normandie

Chambres d'hotes

hotels Normandie

Hotels

vakantieparken Normandie

Vakantieparken

vakantiehuizen Normandie

Vakantiehuizen

actievereizen Normandie

Actievereizen

kuuroorden Normandie

Kuuroorden

autovakanties Normandie

Autovakanties

familievakanties Normandie

Familievakanties

rondreizen Normandie

Rondreizen

Golfarrangement Normandie

Golfarrangement

Weekendje Normandie

Weekendje weg

treintickets Normandie

Treintickets

vliegtickets Normandie

Vliegtickets

Veerdiensten

reizverzekering Normandie

Reisverzekering

aanbiedingen Normandie

Aanbiedingen

Specials

Huizen te koop

Huizen te koop

Wonen en werken

Wonen & Werken

Duurzaamreizen Normandie

Duurzaam reizen

NIEUWSBRIEF

Gratis nieuwsbrief voor NormandiŽ liefhebbers:


Kaart van NormandiŽ

Weersvoorspelling

Weersverwachting NormandiŽ

Onze tips

Bezienswaardigheden
Cultuuragenda
D-day Landing
De mooiste dorpjes
Eten & Drinken
Invasiesstranden

Kastelen & burchten
Ontdekkingsroutes
Parken & tuinen
Sport & Ontspanning
Office de Tourisme
Actief in de buitenlucht

Bestemmingen

Plaatsen

AleÁon
Arromanches
Avranches
Bayeux
Beaumont en auge
Caen
Cap de la Hague
Cherbourg
Cormeilles
Deauville
Dieppe
Etretat
Falaise
Fťcamp
Giverny
Grandcamp Maisy
Granville
Honfleur
Le Havre
Lisieux
Lyons-la-ForÍt
Mont st. Michel
Port en Bessin
Rouen
Saint LŰ
Saint-MŤre-Eglise
Saint-Vaast-la-Houge
Trouville
Veules-les-Roses

Departementen
Eure
Seine Maritime
Calvados
Manche
Orne

 

 

Home Ľ achtergrond Ľ geschiedenis

NormandiŽ : geschiedenis

Normandie heeft een rijke historie die terug gaat tot 2000 v. Chr. In het begin waren er de Romeinen onder leiding van Julius Caesar. In 820 n. Chr. werd pas het hertogdom Normandie gesticht. En in de Middel Eeuwen heerste er Willem de Veroveraar. Maar Normandie is vooral bekend uit de Tweede Wereld Oorlog van de invasie D-Day.

Romeinen
Vondsten wijzen uit dat Normandie al bewoond was in de steen- en bronstijd. Welke volkeren dat precies waren is nog niet helemaal duidelijk. Rond 2000 v. Chr. bereikten de Grieken en de Feniciers de kust van onder andere Normandie. In 56 v.chr. trokken de legers van Julius Caesar deze streek binnen.

Keltische stammen die er toen woonden, onderwierpen zich en namen de taal en de
cultuur van de Romeinen over.Rondom de Romeinse nederzettingen ontstonden steden, zoals Rouen, Lisieux, Lillebonne, Bayeux en Evreux. De naam NormandiŽ is afkomstig van na het tijdperk van het West-Romeinse Rijk. Toen dit ten val kwam vielen de Germanen de streek binnen en Clovis kerstende al de Normandiers.

Noormannen en Vikingen

In 820 begonnen de Noormannen hun strooptochten in deze streek, de Frankische koning sloot een vredesverdrag met Rollo de aanvoerder van de Noormannen.Rollo kreeg in 911 het hertogdom Normandie in leen van de Westfrankische koning Karel de Eenvoudige. Rollo liet zich kerstenen en werd Robert I. Omdat hij zijn stroop- en zwerftochten beu was en liever ergens vast verbleef, werd hij leenman van de Franse koning. Hij noemde zijn regio naar de Noormannen, vandaar NormandiŽ. De streek en de inwijkelingen verfransten en NormandiŽ werd een krachtige staat.

Willem de Veroveraar

Toen volgde de rumoerige tijd van Willem de Veroveraar, de opvolger van Robert I. Willem de Veroveraar was hertog van NormandiŽ in 1066 en eiste in dat zelfde jaar zijn rechten op als wettige erfgenaam van de Engelse troon en viel Engeland binnen in Hastings. Hij werd koning van Engeland en was machtiger dan de koning van Frankrijk, doch hij verwaarloosde NormandiŽ niet.
Na de slag bij Bouvines 1214 verliest de Engelse koning Jan zonder Land (die ook hertog van Normandie was) het hertogdom aan de Franse koning. De Engelsen zouden Normandie in 1346, na de slag bij Crťcy, en in 1415, na de slag bij Azincourt weer heroveren, om het in de laatste decennia van de Honderdjarige Oorlog definitief te verliezen. De Kanaaleilanden zouden echter definitief bij Engeland blijven. Omdat Engeland van origine was ontstaan door de invallen vanuit Normandie, is ook Engeland op papier nog eeuwenlang in leen gebleven van de Franse koningen, In de praktijk was hier echter niets meer van te merken.

Honderdjarige oorlog (1337 - 1453)

Hendrik II werd opgevolgd door de fameuze kruisvaarder Richard Leeuwenhart. Op de terugreis van een kruistocht werd Richard gevangen genomen door een internationale groepering onder leiding van Leopold van Oostenrijk.


De broer van Richard, Jan zonder Land, werd door de Franse koning Filips Augustus aan de macht geholpen, maar dit duurde niet lang. Jan werd gedwongen het Normandische grondgebied weer af te staan en voor het eerst in drie eeuwen werd NormandiŽ weer met Frankrijk herenigd. Helaas was Normandie nog steeds erg interessant voor Engeland en in 1346 zond Edward III een groot leger naar NormandiŽ. Dit was het begin van de zogenaamde Honderdjarige Oorlog, met NormandiŽ veelvuldig als slagveld. Tot 1436 verliep de strijd voorspoedig voor de Engelsen en op dat moment was geheel Normandie weer in handen van de Engelsen. Dit ondanks de heldhaftige rol van Jeanne d'Arc, die in 1431 op de brandstapel terechtkwam. Vanaf 1436 kregen de Fransen weer de overhand en na de overwinning van de Fransen bij Formigny en de herovering van Cherbourg krijgt Frankrijk NormandiŽ terug. In 1453 bliezen de Engelsen definitief de aftocht en eindigde de Honderdjarige Oorlog. In 1469 werd de laatste hertog van NormandiŽ, Karel van Frankrijk, afgezet. NormandiŽ was vanaf die tijd een provincie van Frankrijk. In 1514 werd het echiquier (hooggerechtshof) van Rouen het Parlement van Normandie. Dit parlement werd in de periode 1771-1775 weer opgeheven.

NormandiŽ na de Franse Revolutie

Na rellen in Caen volgt er in 1793 een opstand van de Girondijnen en werd Granville belegerd. Enkele jaren later, in de periode 1795-1800, is er een opstand van de zogenaamde Chouans, Normandische koningsgezinde.

Tijdens de Frans-Pruisische Oorlog (1870-1871) werd Haute-Normandie en Le Mans door de Pruisen bezet. In juni 1944 werd NormandiŽ het toneel van een van de meest indrukwekkende en belangrijke veldslagen uit de wereldgeschiedenis: D-Day.

D-Day invasie Normandie

NormandiŽ verwierf in de Tweede Wereldoorlog roem door de landing van de westelijke geallieerden troepen op D-day (6 juni 1944) in het kader van Operation Overlord.

Met bijna drie miljoen man die Het Kanaal naar Frankrijk overstaken, geldt het nog steeds als een van 's werelds grootste amfibische operaties. De operatie begon met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Landgevechten volgden tot 22 augustus om het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden, en uiteindelijk hieruit uit te breken. Dit leidde tot de val van Parijs. Het blijft een van de meest bekende campagnes uit de Tweede Wereldoorlog, en de uitdrukking 'D-day' wordt vrijwel altijd geassocieerd met deze landing. De strijd duurde tot 12 september, toen
Le Havre werd bevrijd. Meer D-day

terug | home

 

Bekijk ook het assortiment van:

 

 

TopicTravel vakantiehuizen

 

Topictravel.nl
Groot aanbod van  vakantiehuizen in NormandiŽ
info | website 

 

 

Pharos reizen

 

ANWB reizen
Autovakanties & campings van de ANWB in NormandiŽ
info
| website

 

 

Belvilla vakantiehuizen

 

Belvilla.nl
Een vakantiewoning of leuke villa vindt u bij Belvilla
info | website

 

 

Booking Hotels

 

Booking.com
Zeer veel diverse hotels door heel NormandiŽ
info
| website

 

 

Atraveo Vakantiehuizen

 

Atraveo Vakantiehuizen en woningen in alle soorten en maten
info | website

 

 

Basic Travel

 

Basic-travel.com
Uitgebreid aantal  vakantiewonigen in heel NormandiŽ 

info | website

 

 

Bungalow.net

 

Bungalow.net
Kastelen, boerderij, appartementen en vakantiehuizen

info
| website

 

 

 

Ecamp.nl
Verhuurt van compleet ingerichte stacaravans
info | website

 

 

Vacanceselect

 

Vacanceselect
Vakantie met de auto, campings en vakantieparken
info
website

       

Bezoek ook

Bretagne.nl
Provencecotedazur.nl LanguedocRoussillon.nl Campingzuidfrankrijk.nl Campingfrankrijk.eu

  Over ons  |  Contact  |  Disclaimer  |  Adverteren  |  Sitemap  |  Links


© RegioNormandie.nl 2007 - 2015
www.regionormandie.nl
is een uitgave van Reiscompany