HOME    PLAATSEN    NATUUR    CULTUUR    ACTIVITEITEN    PRAKTISCH    ACHTERGRONDEN    VAKANTIE    HIGHLIGHTS

Vakantiemenu

vakantiehuizen Normandie

Appartementen

campings Normandie

Campings

chambres d'hotes Normandie

Chambres d'hotes

hotels Normandie

Hotels

vakantieparken Normandie

Vakantieparken

vakantiehuizen Normandie

Vakantiehuizen

actievereizen Normandie

Actievereizen

kuuroorden Normandie

Kuuroorden

autovakanties Normandie

Autovakanties

familievakanties Normandie

Familievakanties

rondreizen Normandie

Rondreizen

Golfarrangement Normandie

Golfarrangement

Weekendje Normandie

Weekendje weg

treintickets Normandie

Treintickets

vliegtickets Normandie

Vliegtickets

Veerdiensten

reizverzekering Normandie

Reisverzekering

aanbiedingen Normandie

Aanbiedingen

Specials

Huizen te koop

Huizen te koop

Wonen en werken

Wonen & Werken

Duurzaamreizen Normandie

Duurzaam reizen

NIEUWSBRIEF

Gratis nieuwsbrief voor NormandiŽ liefhebbers:


Kaart van NormandiŽ

Weersvoorspelling

Weersverwachting NormandiŽ

Onze tips

Bezienswaardigheden
Cultuuragenda
D-day Landing
De mooiste dorpjes
Eten & Drinken
Invasiesstranden

Kastelen & burchten
Ontdekkingsroutes
Parken & tuinen
Sport & Ontspanning
Office de Tourisme
Actief in de buitenlucht

Bestemmingen

Plaatsen

AleÁon
Arromanches
Avranches
Bayeux
Beaumont en auge
Caen
Cap de la Hague
Cherbourg
Cormeilles
Deauville
Dieppe
Etretat
Falaise
Fťcamp
Giverny
Grandcamp Maisy
Granville
Honfleur
Le Havre
Lisieux
Lyons-la-ForÍt
Mont st. Michel
Port en Bessin
Rouen
Saint LŰ
Saint-MŤre-Eglise
Saint-Vaast-la-Houge
Trouville
Veules-les-Roses

Departementen
Eure
Seine Maritime
Calvados
Manche
Orne

 

 

Home Ľ cultuur Ľ architectuur 

NormandiŽ : architectuur & bouwstijlen

Met haar ontelbare mooie huizen met houten gevels, oude geplaveide straatjes, Manoirs, kastelen en gotische kerken is NormandiŽ een waar openluchtmuseum. Door de eeuwen heen kwamen op meerdere plaatsen van NormandiŽ de parels van de gewijde architectuur tot stand en leverde door deze verscheidenheid aan architectuur een zeer belangrijke bijdrage aan de grote en welbekende geschiedenis van Frankrijk. NormandiŽ droeg haar steentje bij tot de nieuwe, gotische stijl met onvergelijkbare afwerking, hiervan getuigen de kathedralen van Rouen, Evreux, Sťes, Coutances en de prachtige Mont-St-Michel, waar de gotische stijl, gevoed vanuit de traditie van de romaanse architectuur, ongekende hoogtepunten bereikte. Het waren monniken die de eerste bouwwerken in stijl realiseerden. In NormandiŽ vindt men bouwwerken uit onder andere de Romaanse en gotische stijl, de renaissance, het classicisme en moderne architectuur. De grote abdijkerk van JumiŤges (nu een ruÔne) geeft een indruk van het begin van een van de eerste beeldbepalende architectuur in NormandiŽ en luidde het begin van het Normandisch-Romaanse tijdperk in.

Na de verovering van Engeland ging het NormandiŽ voor de wind. Het waren de rijke hertogen van NormandiŽ die de wording en bloei van een groot aantal belangrijke monumenten in NormandiŽ steunden. Door de harde ondergrond en talrijke bouwmaterialen (krijtrotsen, hout, leem en klei) konden in NormandiŽ de mooiste bouwwerken ontstaan.

Romaanse stijl (11e eeuw - begin 12e eeuw)
In de 11e eeuw overdekten monniken hun gewelven voor het eerst en creŽerden zo de nieuwe, romaanse stijl. Er was al vroeg sprake van een "school voor Normandische architectuur", die de bouw en originaliteit van kerkelijke gebouwen uit het romaanse tijdperk sterk hebben beÔnvloed. De architectuur kenmerkt zich door zuivere lijnen, gewaagde proporties en sobere versieringen en opende later de weg naar de gotische stijl. Al was de gotiek later het visitekaartje van andere delen van Frankrijk, maar het kruisribgewelf was een uitvinding van de Normandische bouwmeesters. Daarvan getuigen Mont-St-Michel, de St.-Nicolaaskerk van Caen, de kathedraal van Bayeux en de abdijen van Lessay en Cerisy la ForÍt.

Typerend voor deze architectuur is de vieringtoren. Deze werd geplaatst op de kruising van een schip en verlicht met zijn opengewerkte torenlantaarn het interieur. Het is de moeite waard om bij een bezoek aan een kerk (groot of klein) omhoog te kijken naar de bekroning van de zuilen. De meest bijzondere en verassende taferelen zijn uit steen gehouwen. De versiering en figuratieve voorstellingen zijn niet persť geŽnt op de Bijbel. Je ziet elkaar bestrijdende ridders en fantasiedieren. De aan de gevel zichtbare fantasiedieren werden gebruikt als waterspuwers c.q. gargoyles en moesten voorkomen dat het hemelwater de fundering aantastte.

Gotische stijl (12e eeuw Ė 15e eeuw)
De gotiek is de bouwkunst bij uitstek van de kathedralen, het symbool van de religieuze bezieling van de bevolking en de groeiende welvarendheid van de steden in NormandiŽ. De gotiek ontstond niet in NormandiŽ, maar NormandiŽ zorgt voor een eigen variant. De Normandische school maakt gebruik van spitse bogen, die nog meer indruk maakten dan de ronde, romaanse bogen. Versieringen werden overigens verwaarloosd. De kathedraal van Lisieux, de St.-Romaintoren van de kathedraal van Rouen en de klokkentoren van de O.L.Vrouw in Caudebec-en-Caux zijn herkenbare voorbeelden.

Het schitterende Justitiepaleis van Rouen laat de overgang van de flamboyante gotiek (14de eeuw) naar de Renaissance duidelijk zien. De verschillende fasen waarin de gotiek tot uiting kwam, zijn alle vertegenwoordigd in de kathedraal van Rouen. Kenners betitelen het gebouw als ťťn der mooiste kerken van Frankrijk. Vele kunstenaars hebben de schoonheid trachten te 'vangen'. Claude Monet gebruikte de faÁade als spiegel om op verschillende tijden van de dag het licht in een dertigtal schilderijen vast te leggen.

De Notre-Dame van Rouen (departement Seine-Maritime) is een van de grootste, mooiste en bekendste kathedralen van Frankrijk. De kerk dient als zetel voor de aartsbisschop van Rouen. In de 19e eeuw werd de kathedraal gerestaureerd en verfraaid en kreeg toen ook zijn 151 meter hoge gietijzeren spits. Hiermee is het de hoogste kerktoren van Frankrijk. Eind 16de eeuw werd de kerk pas voltooid en is er ruim 3 eeuwen aan gewerkt.

In deze periode werd de burgerlijke en plattelandsarchitectuur ook steeds belangrijker. Zo vonden de boeren een originele woonvorm uit. Deze bood weerstand aan de strenge westenwind. De clos masure, een uitgestrekte weide beplant met fruitbomen, waar Normandische koeien grazen omgeven door hoge bomen en schuren. Een zeer bekend tafereel en beeld als u nu door NormandiŽ reist. Het terrein is omgeven door bedrijfsgebouwen en vakwerkhuizen, waarin baksteen en silex soms in de plaats komen van pleisterspecie, bedekt met rietdaken en bekroond met irissen. De entree van het huis lag op het oosten of zuiden en aan de achterkant als het huis op een helling was gebouwd. Het huis is georganiseerd rond een ontvangsthal met een trap en gang die de kamers op het zuiden gelegen met elkaar verbindt.

De Normandische Bocage (campagne) is bezaaid met deze prachtige landgoederen. Bocage staat voor het landschap bestaande uit een mix van bossen, velden en kronkelende paden, lanen die verzonken liggen tussen dikke heggen die de wind breken en als beschutting dienen. De paden werden in de tweede wereldoorlog gebruikt om de vijand ongezien te benaderen. Momenteel is dit prachtige groene landschap misschien wel het meest originele en kenmerkende van NormandiŽ.

De Renaissance stijl (16e eeuw)
Met de renaissancestijl kwam de burgerlijke bouwkunst volop tot ontplooiing. De rijke Normandische adel nodigde Italiaanse kunstenaars uit om projecten uit te voeren. De nieuwe motieven zijn: arabesken, rankenversieringen, medaillons, schelpen, kortom allemaal van oorsprong Italiaanse decoraties die werden geÔntroduceerd door Georges I van Ambroise, de aartsbisschop en mecenas (kunstbeschermer) van Rouen. Voorbeelden zijn Bourgtheroulde Hotel te Rouen, Escoville Hotel te Caen, het Ch‚teau d'O. Daarnaast zijn er talrijke landhuizen (manoir ferme), patriciŽrswoningen en kastelen gebouwd in renaissancestijl en terug te vinden in het landschap van NormandiŽ.

Het Kasteel van Saint Germain de Livet : "Het Wonder van de Pays d'Auge" is een kleine versterkte burcht in het dal van de vallei en een juweeltje door de vele kleuren van de bouwstenen en de groen geverniste bakstenen. Het is een van de meest waardevolle voorbeelden van de architectuur van de NormandiŽ en de Pays d'Auge ten tijde van de Renaissance.

Manoir ferme
Een manoir is een (luxe) boerderij, een landhuis van stand en was het verblijf van een lokale edelman. Deze architectuur verscheen in het Normandische landschap vanaf de 16e eeuw. Ze combineerde de behoeften van een boerderij (stallen, schuren, landbouwgrond, enz) met het streven om privileges, rijkdom en maatschappelijke stand duidelijk te maken. Met zijn uiterlijk van een kasteel gelegen op een veld is het vaak het grootste, mooiste en best uitgeruste gebouw van een dorp of uit de omgeving. Bekende manoirs zijn manoir d'Ango in Varengeville-sur-mer, nabij Dieppe, manoir de Brion in de omgeving van de Mont-Saint-Michel. Echter heel NormandiŽ en met name de Pays díAuge staan er vol mee. Veel manoirs zijn nog steeds bewoond of in gebruik als vakantiehuis of hotel. Sommige bijzondere manoirs zijn in gebruik als museum. De meeste renaissance gebouwen liggen in centraal NormandiŽ langs de CŰte Fleurie hier vindt u dan ook een aan elkaar geregen ketting van deze prachtige landhuizen.

Het Classicisme (18e Ė 19e eeuw)
De Franse stijl maakt indruk op de wereld met zijn "rationalisme". Men voert een economische manier van bouwen in waarbij het gebruik van baksteen een belangrijke plaats inneemt. De voorgevels zijn heel gelijkmatig gebouwd, het classicisme heeft ruimte nodig zodat het oog het geheel als een eenheid zou kunnen waarnemen. De kastelen van Balleroye, Beaumesnil en Carrouges in NormandiŽ doen aan deze periode denken.

Moderne kunst
De moderne kunst wordt in NormandiŽ ingevuld door de ontwikkelingen in de schilderkunst en werd veel aandacht besteed aan het gewone werk op het platteland. In NormandiŽ vestigde zich talrijke kunstenaars, onder wie EugŤne Boudin. Boudin was een enthousiast tekenaar van zee- en strandgezichten, met daarboven zijn kenmerkende luchten. Diverse haventjes zoals die van Honfleur stonden toneel voor zijn prachtige werk. Claude Monet, de leerling van Boudin overtrof zijn meester door de introductie van het impressionisme. Een kunst die een moment opname voorstelt. De monumenten, bijzondere bouwwerken en het landschap, de mooie wolken luchten van NormandiŽ lieten zich fantastisch vastleggen.

Moderne architectuur
Omdat na de WO-II veel steden in NormandiŽ met de grond gelijk zijn gemaakt, vindt men in NormandiŽ veel moderne architectuur. In eerste instantie zou je het niet zeggen, maar Le Havre is een architectonisch monument dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. De stad is in 1944 voor 90% verwoest. Aan de hand van de beroemde architect August Perret is hij helemaal opnieuw opgebouwd. Het uitgangspunt was om de mens centraal te stellen. De laatste jaren komt Le Havre en veel andere gebombardeerde steden helemaal op, oude havens en pakhuizen worden ingericht als moderne appartementen en winkelgebieden.

Normandie heeft op architectuur gebied een rijke historie, die terug gaat tot in de elfde eeuw. Het waren monniken die de eerste bouwwerken in stijl realiseerden. In Normandie zijn bouw-werken uit onder andere de Romaanse stijl, het classicisme en moderne architectuur te zien.

terug | home

 

Bekijk ook het assortiment van:

 

 

TopicTravel vakantiehuizen

 

Topictravel.nl
Groot aanbod van  vakantiehuizen in NormandiŽ
info | website 

 

 

Pharos reizen

 

ANWB reizen
Autovakanties & campings van de ANWB in NormandiŽ
info
| website

 

 

Belvilla vakantiehuizen

 

Belvilla.nl
Een vakantiewoning of leuke villa vindt u bij Belvilla
info | website

 

 

Booking Hotels

 

Booking.com
Zeer veel diverse hotels door heel NormandiŽ
info
| website

 

 

Atraveo Vakantiehuizen

 

Atraveo Vakantiehuizen en woningen in alle soorten en maten
info | website

 

 

Basic Travel

 

Basic-travel.com
Uitgebreid aantal  vakantiewonigen in heel NormandiŽ 

info | website

 

 

Bungalow.net

 

Bungalow.net
Kastelen, boerderij, appartementen en vakantiehuizen

info
| website

 

 

 

Ecamp.nl
Verhuurt van compleet ingerichte stacaravans
info | website

 

 

Vacanceselect

 

Vacanceselect
Vakantie met de auto, campings en vakantieparken
info
website

       

Bezoek ook

Bretagne.nl
Provencecotedazur.nl LanguedocRoussillon.nl Campingzuidfrankrijk.nl Campingfrankrijk.eu

  Over ons  |  Contact  |  Disclaimer  |  Adverteren  |  Sitemap  |  Links


© RegioNormandie.nl 2007 - 2015
www.regionormandie.nl
is een uitgave van Reiscompany