HOME    PLAATSEN    NATUUR    CULTUUR    ACTIVITEITEN    PRAKTISCH    ACHTERGRONDEN    VAKANTIE    HIGHLIGHTS

Vakantiemenu

vakantiehuizen Normandie

Appartementen

campings Normandie

Campings

chambres d'hotes Normandie

Chambres d'hotes

hotels Normandie

Hotels

vakantieparken Normandie

Vakantieparken

vakantiehuizen Normandie

Vakantiehuizen

actievereizen Normandie

Actievereizen

kuuroorden Normandie

Kuuroorden

autovakanties Normandie

Autovakanties

familievakanties Normandie

Familievakanties

rondreizen Normandie

Rondreizen

Golfarrangement Normandie

Golfarrangement

Weekendje Normandie

Weekendje weg

treintickets Normandie

Treintickets

vliegtickets Normandie

Vliegtickets

Veerdiensten

reizverzekering Normandie

Reisverzekering

aanbiedingen Normandie

Aanbiedingen

Specials

Huizen te koop

Huizen te koop

Wonen en werken

Wonen & Werken

Duurzaamreizen Normandie

Duurzaam reizen

NIEUWSBRIEF

Gratis nieuwsbrief voor Normandië liefhebbers:


Kaart van Normandië

Weersvoorspelling

Weersverwachting Normandië

Onze tips

Bezienswaardigheden
Cultuuragenda
D-day Landing
De mooiste dorpjes
Eten & Drinken
Invasiesstranden

Kastelen & burchten
Ontdekkingsroutes
Parken & tuinen
Sport & Ontspanning
Office de Tourisme
Actief in de buitenlucht

Bestemmingen

Plaatsen

Aleçon
Arromanches
Avranches
Bayeux
Beaumont en auge
Caen
Cap de la Hague
Cherbourg
Cormeilles
Deauville
Dieppe
Etretat
Falaise
Fécamp
Giverny
Grandcamp Maisy
Granville
Honfleur
Le Havre
Lisieux
Lyons-la-Forêt
Mont st. Michel
Port en Bessin
Rouen
Saint Lô
Saint-Mère-Eglise
Saint-Vaast-la-Houge
Trouville
Veules-les-Roses

Departementen
Eure
Seine Maritime
Calvados
Manche
Orne

 

 

Home » plaatsen & streken » plaatsen » Rouen

Normandië : Rouen

Rouen, poort naar de zee, is de hoofdstad van het departement Seine-Maritime. Rouen was in het verleden de hoofdstad van de hele regio Normandie,  De agglomeratie Rouen telt totaal 391.775 inwoners (1999) en is gelegen aan de rivier de Seine. Het oude centrum ligt op de rechteroever.


Historisch Rouen

Tijdens de Honderdjarige Oorlog viel de stad in handen van de Engelsen (1419) en een aantal jaren later 1431 stond Jeanne d'Arc in Rouen op de brandstapel. Zij werd als ketterse ter dood veroordeeld.
Dicht bij de plaats van haar terechtstelling hebben de bewoners een moderne kerk en een gedenkteken opgericht. Fransen en Engelsen streden fel om de stad; zij werd vele malen belegerd en kwam pas in 1449 definitief aan Frankrijk.

Anders dan Caen is na de bombardementen en grote branden uit de tweede wereldoorlog in juni 1944 de oude stad en alles wat van waarde was nauwkeurig gerestaureerd. De restauratie en behoud van kerken, oude straatjes en andere monumenten maakt Rouen tot een zeer geliefde en veel bezochte stad. Vanwege de waardevolle historische kern van 'Grand Rouen' en 14 fantastische collecties met kunstschatten wordt Rouen ook wel de 'museumstad' genoemd. Het museum de Beaux Arts is de thuishaven van het tweena belangrijkste impressionistische werk van Frankrijk.

Oude kern

Rouen is het natuurlijke startpunt voor liefhebbers van het impressionisme en historische architectuur. De Gallo-Romeinse kern ligt aan de rechteroever van de Seine. Reeds in die tijd had de stad enige betekenis, zij werd zetel van de aartsbisschoppen Ouen en Romain en maakte de doop van de bekeerde Rollo mee, een Viking die in 911 de eerste hertog van Normandië werd. Wandelend door de middeleeuwse straten met links en rechts de typisch Normandische houten vakwerkhuizen getuigt van de bijna tweeduizendjarige geschiedenis van Rouen. Het oudste huis stamt uit de 13de eeuw! Uitstekende voorbeelden van de gotische stijl zoals het Grand Horloge en Aître St Maclou en het Hotel de Bourgethroulde behoren tot de mooiste voorbeelden van de renaissance gebouwen in Europa. Naast de fantastische architectuur staat Rouen ook bekend om haar vele beroemde historische literaire personen. 

Literair verleden

Rouen kan ook op een literair verleden terugkijken. Pierre Corneille werd hier in 1606 geboren en woonde er tot 1662. Hij schreef hier een aantal van zijn stukken zonder echter zijn beroep als advocaat te verwaarlozen. Een mooie vrouw uit deze omgeving inspireerde hem tot zijn eerste werk, Mélite. De eveneens in Rouen geboren neef van Corneille, Fontenelle, publiceerde hier zijn werk. Blaise Pascal bracht in deze stad enkele jaren van zijn jeugd door, ontwikkelde een machine om zijn vader bij berekeningen te helpen en deed zijn eerste ontdekkingen over de luchtdruk, die hij door middel van experimenten aantoonde. Hier kwam hij ook met de gedachtewereld van het jansenisme in aanraking, waaraan hij veel geschriften wijdde. Gustave Flaubert, zoon van een chirurg, kwam in 1821 in een paviljoen van het Hôtel-Dieu ter wereld en woonde en stierf in Croisset, een dichtbij gelegen voorstadje aan de oever van de Seine. Het leven in Rouen en omgeving beschrijft hij in zijn roman Madame Bovary.

Activiteiten Rouen

Rue de l'Eau de Robec

Een wandeling door de Rue de l'Eau de Robec neemt u terug in de tijd. De tijd van Rouen's industrieel verleden. De overgebleven watermolens getuigen van het industriële succes van Rouen als een van de rijkste steden van frankrijk. Tot op de dag van vandaag is het stadssymbool een schaap, dat herinnert aan de wol en textielindustrie in Rouen.

Monumenten

Bureau des Finances

Dit gebouw, het oudste nog bestaande Renaissance gebouw van Rouen is nu in gebruik als office du tourisme. Gebouwd in de 16de eeuw, kenmerkt het gebouw zich door alle nog aanwezige architectonische Renaissance details.

De grote Kathedraal van Rouen

De kathedraal ligt in het hart van de stad Rouen en is gebouwd over een periode van meerdere eeuwen. De grote kathedraal van Rouen behoort tot de mooiste en bekendste religieuze gebouwen uit de gotiek in heel Frankrijk. De kathedraal is het levende bewijs van hoe gotische architectuur zich ontwikkeld heeft in de loop der jaren. In de 19de eeuw, heeft de impressionistische schilder Claude Monet de façade geschilderd in enkele werken. De schilderijen laten de Notre Dame op verschillende uren van de dag en bij wisselende weertypen zien. Met 151 meter lang is de kathedraal de langste van Frankrijk. Het interieur bestaat uit glaskunst van de 13de eeuw tot heden. In de Kathedraal bevinden zich graven van Normandische dukes, zoals Rollon en Richard Lionheart.

Kerk Saint-Maclou

Kunst historici zeggen dat deze kerk een van de mooiste voorbeelden is van de flamboyante gotische stijl (1437-1517). Gelukkig is de kerk na de oorlog prachtig gerestaureerd. De façade met vijf portalen en briljant versierde deuren stammen uit de Renaissance. Samen met de 82 meter hoge toren en fraaie interieur en laatgotische wenteltrap maken deze kerk de moeite van het bezichtigen waard.

Aitre Saint-Maclou

De kruisgang Saint-Maclou, ten noorden van de kerk in de Rue Martainville, is een merkwaardige kruisgang waarvan de galerijen ( 16de eeuw) vroeger werden gebruikt als knekelhuis en dateert van de grote plaag uit 1348, die 3/4 van de Parijse bevolking heeft gedood. De Aitre Saint Maclou is van origine gebouwd met de bestemming als kerkhof waar de aan de plaag gestorven bevolking werd begraven. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als kunst school.

Kerk Saint-Ouen

Deze voormalige abdij was eens het machtigste thuis van de Benedictine. De abdij wordt vaak aangezien als de grote kathedraal van Rouen vanwege haar afmetingen, 137 meter lang en 33 meter hoog. Bijzonder interessant is de zuidzijde van de kerk: achter de voorhal het Portail des Marmousets met een wonderlijk timpaan; in de koorkapellen mooie vensters met scènes uit het leven van de heilige Ouen, 14de eeuw, en een contemporain venster van Max Ingrand. Vanbinnen zorgen de architectuur en lichtinval voor een prachtig gezicht. 80 glas en lood ramen versieren de kerk over drie lagen. Het orgel, het laatst gebouwde instrument door Cavaillé Coll, is de kerks andere trekker. Het is een van de meest opgenomen instrumenten in de wereld.

St Joan kerk

Deze moderne kerk is gebouw op de plek waar Jeanne d'Arc ter dood is veroordeeld. De kerk moet de golven van de zee voorstellen. Binnen zijn de overblijfselen van renaissance ramen van de de St. Vincent Eglise, vernietigd in 1944, terug te zien. Op 30 mei wordt rondom de kerk wordt jaarlijks het Jeanne d'Arc festival gehouden. 

Andere Kerken

Kerk Saint-Eloi: een enigszins bouwvallige kerk met een mooi orgel uit de 18de eeuw.

Kerk Saint-Gervais: gebouwd in de 19de eeuw op een crypte uit de 14de eeuw.

Kerk Saint-Godard: gebouwd aan het einde van de 15de eeuw; driebeukig, met een houten gewelf; twee bezienswaardige vensters uit de 16de eeuw.

Saint-Nicaise: na de oorlog gedeeltelijk nieuw opgetrokken; koor en vensters stammen nog uit de 16de eeuw; retabel uit de 17de eeuw.

Kerk Saint-Patrice: gebouwd in de 16de eeuw; kerk in flamboyante stijl met veelkleurige vensters, 1538 tot 1625.

Kerk Saint-Roman: gebouwd in de 17de en de 18de eeuw; mooie vensters uit de 16de eeuw; beschilderde koepel en klein, waardevol orgel.

Kerk Saint­Vivien: kerk met bezienswaardig por­taal; orgelkast uit de late 16de eeuw; kansel uit de 18de eeuwen mooi retabel uit het begin van de 18de eeuw.

Kerk Sainte-Madeleine: tussen 1758 en 1780 aan de zijde van het Hôtel-Dieu gebouwd; zowel aan het exterieur als in het interieur bevindt zich beeldhouwwerk van de in Rouen geboren kunstenaar Jaddoulle.

Kerk Sainte-Jeanne-d'Arc: moderne kerk, in 1979 gewijd; gebouwd volgens ontwerp van Louis Arretche. Zij zou met de vensters van de voormalige kerk Saint-Vincent uitgerust worden.

Paleis van Justitie

Het prachtige Normandische parlement gebouw in flamboyante stijl werd tussen 1508 en 1526 opgetrokken, dikwijls veranderd en na de zware beschadigingen in de laatste oorlog zorgvuldig gerestaureerd. Het gebouw is zonder twijfel een van de meest belangrijke en mooiste voorbeeld van de architectuur uit de late middel eeuwen.

Hôtel de Bourgtheroulde, Place de la Pucelle

Dit zeer mooie gebouw huisvest elementen van zowel de Flamboyant gotische als Renaissance periode.

Place du Vieux-Marché en historisch centrum

OP 30 mei 1431, tijdens de 100 jarige oorlog, is op dit plein Jeanne d'Arc ter dood veroordeeld en op de brandstapel verbrand. Ter nagedachtenis van Jeanne staat er nu een enorm kruis. Het plein wordt omringd door oude vakwerkhuizen. De straat is het begin van de Rue Gros Horloge. Deze winkelstraat loopt van het plein tot aan de grote kathedraal van Rouen. Links en rechts staan oude gevels en vakwerkhuizen, halverwege van de straat treft u het Gros Horloge aan. Het is zeer de moeite waard om een rondje op het plein te lopen en vervolgens door de winkelstraat naar de kathedraal te lopen.

Musea in Rouen

Jeanne d'Arc toren

Deze voormalige donjon in de Rue du Donjon is het enige overblijfsel van een kasteel uit de 13de eeuw. In de benedenzaal, met het mooie spitsbogige gewelf, werd Jeanne d'Arc verhoord.

Musée des Antiquités

De interessante verzameling antieke kostbaarheden is in een klooster uit de 17de eeuw, Rue Beauvoisine 198, ondergebracht. Het museum stelt onder andere Gallo-Romeinse mozaïeken, middeleeuwse kunstschatten en wandtapijten uit de 15de eeuwen ten toon. Daarnaast treft u glas in lood, Middeleeuwse objecten, Renaissance objecten en oude Egyptische schatten aan.

Musée des Beaux Arts

Een fantastische collectie schilderijen, tekeningen en sculpturen, maar ook meubels en andere kunstobjecten treft u aan in dit museum gevestigd in een groot 19de eeuws gebouw. In het museum hangen twee bijzondere stukken van Poussin, een belangrijk stuk van Gérard David en werken van de in Rouen geboren Géricault. Daarnaast treft u werken van Caravaggio, Modigliani, Monet en Sisley aan.

Het keramiekmuseum

Deze grote collectie laat de keramiekproductie van Rouen zien uit de 16de tot de 18de eeuw. De collectie bevat bevat honderden fraaie stukken. In 2008 zijn er twee nieuwe ruimten geopend die zijn geweid aan de XIX en XX dynastie van China. 

Musée Pierre Corneille

Geboorteplaats van Pierre Corneille en woonplaats. Het huis is getransformeerd, maar er is nog steeds een Pierre Corneille bibliotheek en 13de eeuws interieur, kabinet en een model van het Place du Vieux-Marché uit de tijd van Corneille. Later woonde hij in het Maison des Champs in Petit-Couronne, dat zijn vader in 1608 kocht. De schrijver kwam hier wonen voor de rust en fraaie omgeving van de Seinne.

Petit-Couronne

Maison des Champs is nu een museum geweid aan de dichter van 'le Cid'. Bij het huis treft u een mooie groente tuin aan.

Musée Flaubert et d'Histoire de la Médecine

Dit museum is gehuisvest in het geboorte huis van Gustave Flaubert en bevat daarom veel herinneringen aan Flaubert. Medische instrumenten en vele objecten op sterk water staan hier tentoongesteld.

Musée Jeanne d'Arc

In een Romaanse kelder ziet u het leven van Jeanne d'Arc middels 50 wassenbeelden, boeken en kopieën van vlaggen.

Natuur Historisch Museum

Frankrijk's tweede museum in zijn soort, na dat van het Natuur Historische museum in Parijs. Dit museum herbergt een rijke verzameling voorwerpen, meer dan 80.000, waarvan de helft maar wordt tentoongesteld. De verzameling heeft betrekking tot prehistorie, geologie en volkenkunde. Het gebouw is ontworpen met de charme van de 19de eeuw. Tegenwoordig speelt het museum een belangrijke rol in wetenschappelijk onderzoek naar de het natuur historische.  

Musée Le Secq-de-Tournelles

Deze siersmeedwerken zijn uniek in de wereld en bestaat uit architectonische elementen, deurkloppers en kostuums.

Natuurschoon van Rouen

Rouen is de poort naar de zee en de mooiste tuinen van Normandie. Op nog geen 50 km van Rouen liggen vele schone natuurlijke omgevingen. Door groene valleien en vergezichten ontdekt de toerist Normandische abdijen, luxueuze tuinen, kastelen en manoirs.

Jardin de Plantes

Dit 8,5 hectare grote botanische park herbergt vele bloemen en exotische planten collecties.

Le Parc Grammont

Het twee na grootste park van de stad (29.000 m²) is de laatste realisatie van Rouen. Het park wordt doorkruist door bassins kleine paadjes.

Mont St Catherine

De stad wordt in het oosten gedomineerd door de berg St Catherine. Wandel of klim eens naar boven voor het spectaculaire uitzicht over de stad en de rivier de Seine. Natuurlijk is de heuvel ook per auto bereikbaar via de Rue Annie-de-Pene in de Mont Gargan omgeving. Als u boven bent geniet dan van de groene en bosrijke omgeving.

Cimetiere Monumental

De monumentale begraafplaats wordt gekenmerkt door de vele oude graven en gebouwen. Hier liggen beroemde bewoners uit Rouen zoals: Flaubert, Boieldieu, Louis Ricard en Marcel Duchamp.

Rivier de Seine

Een korte wandeling langs de Seine neemt u mee in de bezige haven van Rouen, de grootste en belangrijkste van Frankrijk. Aan de oostelijke kant van de stad ligt de imposante nieuwe Gustave Flauber brug.

Evenementen in Rouen

Maart
- Nordic filmfestival
- Architectuur in de spotlights

Mei
- 24 uurs motorbootrace op de Seine
- Jeanne d'Arc middeleeuwse markt


Juni
- Straat festival

Juli
- Elke donderdag gratis openlucht concerten door de stad
- Armada, iedere vijf jaar groot internationaal botenfestival
- www.armada.org

Augustus
- Normandische Musicals door de stad

September
- Nationale Heritage dagen
- Antique festival

Oktober
- Normandische theater, dans en muziek festivals
- St Romain fair
- Gastronomische dagen

December
- Kerstmarkt in Rouen

Praktische informatie

Accommodaties Rouen

Hotels
Vakantiehuizen
Campings

Afstanden

Beauvais : 80 km
Caen via de A13 : 129 km
Dieppe : 58 km
Giverny (Claude Monet museum) : 50 km
Honfleur via de A13 : 72 km
Le Havre : 86 km
Mont-Saint-Michel : 236 km
Parijs via de A13 : 133 km

Office de Tourisme van Rouen

25, Place de la Cathédrale 76000 Rouen
Tel: + 33 (0)2 32 08 32 40
Fax: + 33 (0)2 32 08 32 44
www.rouentourisme.com

terug | home

 

Bekijk ook het assortiment van:

 

 

TopicTravel vakantiehuizen

 

Topictravel.nl
Groot aanbod van  vakantiehuizen in Normandië
info | website 

 

 

Pharos reizen

 

ANWB reizen
Autovakanties & campings van de ANWB in Normandië
info
| website

 

 

Belvilla vakantiehuizen

 

Belvilla.nl
Een vakantiewoning of leuke villa vindt u bij Belvilla
info | website

 

 

Booking Hotels

 

Booking.com
Zeer veel diverse hotels door heel Normandië
info
| website

 
 

Eurocamp Campings

 

Eurocamp.nl
Specialist met veel campingvakanties in Normandië
info | website

 

 

Eurocamp Enjoy

 

Eurocamp-enjoy
Een selectie van thema vakanties op topcampings
info
| website

 

 

Keycamp Kamperen

 

Keycamp.nl
Kamperen in bungalows en luxe chalet & stacaravans
info | website

 

 

Easycamp Campings

 

Easycamp.nl
Verhuurt van compleet ingerichte stacaravans
info | website

 

 

Atraveo Vakantiehuizen

 

Atraveo Vakantiehuizen en woningen in alle soorten en maten
info | website

 

 

Basic Travel

 

Basic-travel.com
Uitgebreid aantal  vakantiewonigen in heel Normandië 

info | website

 

 

Bungalow.net

 

Bungalow.net
Kastelen, boerderij, appartementen en vakantiehuizen

info
| website

 

 

De Jong Intra Vakanties

 

De Jong Intra
Verzorgde reizen, bus, fiets, auto en wandelvakanties
info | website

 

 

Hotels de Charme

 

Charme Hotels Romantische, luxe en landelijke hotels in Normandië
info | website

 

 

Vacanceselect

 

Vacanceselect
Vakantie met de auto, campings en vakantieparken
info
website

       

Bezoek ook

Bretagne.nl
Provencecotedazur.nl LanguedocRoussillon.nl Campingzuidfrankrijk.nl Campingfrankrijk.eu

  Over ons  |  Contact  |  Disclaimer  |  Adverteren  |  Sitemap  |  Links


© RegioNormandie.nl 2007 - 2015
www.regionormandie.nl
is een uitgave van Reiscompany