HOME    PLAATSEN    NATUUR    CULTUUR    ACTIVITEITEN    PRAKTISCH    ACHTERGRONDEN    VAKANTIE    HIGHLIGHTS

Vakantiemenu

vakantiehuizen Normandie

Appartementen

campings Normandie

Campings

chambres d'hotes Normandie

Chambres d'hotes

hotels Normandie

Hotels

vakantieparken Normandie

Vakantieparken

vakantiehuizen Normandie

Vakantiehuizen

actievereizen Normandie

Actievereizen

kuuroorden Normandie

Kuuroorden

autovakanties Normandie

Autovakanties

familievakanties Normandie

Familievakanties

rondreizen Normandie

Rondreizen

Golfarrangement Normandie

Golfarrangement

Weekendje Normandie

Weekendje weg

treintickets Normandie

Treintickets

vliegtickets Normandie

Vliegtickets

Veerdiensten

reizverzekering Normandie

Reisverzekering

aanbiedingen Normandie

Aanbiedingen

Specials

Huizen te koop

Huizen te koop

Wonen en werken

Wonen & Werken

Duurzaamreizen Normandie

Duurzaam reizen

NIEUWSBRIEF

Gratis nieuwsbrief voor NormandiŽ liefhebbers:


Kaart van NormandiŽ

Weersvoorspelling

Weersverwachting NormandiŽ

Onze tips

Bezienswaardigheden
Cultuuragenda
D-day Landing
De mooiste dorpjes
Eten & Drinken
Invasiesstranden

Kastelen & burchten
Ontdekkingsroutes
Parken & tuinen
Sport & Ontspanning
Office de Tourisme
Actief in de buitenlucht

Bestemmingen

Plaatsen

AleÁon
Arromanches
Avranches
Bayeux
Beaumont en auge
Caen
Cap de la Hague
Cherbourg
Cormeilles
Deauville
Dieppe
Etretat
Falaise
Fťcamp
Giverny
Grandcamp Maisy
Granville
Honfleur
Le Havre
Lisieux
Lyons-la-ForÍt
Mont st. Michel
Port en Bessin
Rouen
Saint LŰ
Saint-MŤre-Eglise
Saint-Vaast-la-Houge
Trouville
Veules-les-Roses

Departementen
Eure
Seine Maritime
Calvados
Manche
Orne

 

 

Home Ľ plaatsen & streken Ľ streken Ľ Basse Normandie

NormandiŽ :  Basse Normandie

Normandie is een (natuurlijke) regio in Noordwest Frankrijk, gelegen langs het Kanaal tussen Picardie en Bretagne. Het is een historische Franse provincie, die bestaat uit de regio's Hoog Normandie (Haute-Normandie) aan de be nedenloop van de Seine en het westelijker gelegen Laag Normandie (Basse-Normandie) inclusief het schiereiland Cotentin.

 


OfficiŽle naam

Hoofdstad
Bewoners aantal
Oppervlakte
Kustlijn
Tijdsverschil
Inwoners
OfficiŽle taal
Munteenheid
Klimaat
Vaccinatie
Telefoonnummer


:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


La Normadie
Caen
3,2 mln. mensen
30.627 km2 (Nl: 41.526 km2)
circa 650 km lang
UTC +1 uur
Normandiers
Frans
Euro
Gematigd
Nee
+33

Normandie is een (natuurlijke) regio in Noordwest Frankrijk, gelegen langs het Kanaal tussen Picardie en Bretagne. Het is een historische Franse provincie, die bestaat uit de regio's Hoog Normandie (Haute-Normandie) aan de be nedenloop van de Seine en het westelijker gelegen Laag Normandie (Basse-Normandie) inclusief het schiereiland Cotentin. Tot Haute-Normandie behoren de departementen Seine-Maritime en Eure, terwijl Basse-Normandie bestaat uit de departementen Orne, Calvados en Manche.

De totale oppervlakte van NormandiŽ bedraagt 30.627 km2 (Nederland: 41.526 km2) en dat is 5% van de oppervlakte van Frankrijk. Normandie grenst van oost naar west aan de regio's Picardie, Ile de France, Centre, Pays de la Loire en Bretagne. De totale kustlijn is circa 650 km lang.


kaart Normandie

Geografie

Op 17 km varen vanuit Granville ligt de archipel Iles Chausey, met circa 50 eilanden en meer dan honderd riffen van graniet. Het grootste eiland van de archipel is La Grande Ile (2 km lang en maximaal 700 meter breed). Ten westen van het schiereiland Cherbourg en ten zuiden van de belangrijkste scheepvaartroutes in Het Kanaal liggen midden in de Warme Golfstroom de Kanaaleilanden Alderney, Guernsey, Herm, Jersey en Sark. Tot deze archipel behoren verder nog de kleine eilanden Brecqhou en Jethou en de rotsachtige eilandjes de Minquiers, de Brecqhou, de Dirouilles, de Paternosters en de Casquets.

Bevolking

In Normandie wonen 3,2 miljoen mensen. De grootste steden zijn Rouen, Le Havre, Caen, Cherbourg en …vreux. Rouen was ooit de hoofdstad van geheel Normandie. Nu is het die van Haute-Normandie, terwijl Caen de hoofdstad van Basse-Normandie is. Lees meer over de bevolking in Normandie.

Taal

De officiŽle taal in Frankrijk, en dus ook in Normandie, is het Frans, een Latijnse taal uit de Gallische taalgroep. De erfenis van de vikingen in de taal is vooral nog te zien in de Normandische plaatsnamen. Voorbeelden hiervan zijn namen van steden die eindigen op tot (bouwrijpe grond), bec (rivier), mare (dorp) en ville (eigendom van...). In de moderne volkstaal zijn woorden als varech, crique, quille, ťquipage en ťtrave van Scandinavische oorsprong. Lees meer over de taal in Normandie

Klimaat

Normandie heeft een zeeklimaat met getemperde winters en aangename zomers. De gemiddelde dagtemperatuur in de maanden mei en juni ligt rond de 18,5įC, in juli en augustus rond de 22,5įC en in september en oktober rond de 19įC. November en december kennen een gemiddelde temperatuur van ca. 11,5įC januari en februari zijn de koudste maanden met 7įC. In maart en april wordt het al weer wat warmer met een gemiddelde van 9,5įC. Op zonnige zomerse dagen met een gunstige wind komen temperaturen tot 30įC voor. In mei, juni en september schijnt de zon ca. 210 uur per maand (Nederland ca. 190 uur), aan de kust zelfs gemiddelde 230 zonne-uren. Het regent regelmatig maar nooit heel lang achter elkaar. Toch kan het met name in het voorjaar en in de winter spoken met storm en regen. Ook de snelle wisselingen op ťťn dag zijn kenmerkend. Zon, regen, mist en wind kunnen elkaar in een hoog tempo opvolgen. Door de ligging aan de zee heeft NormandiŽ vooral te maken met noorden- en westenwinden. Lees meer over het klimaat in Normandie.


Departementen Basse Normandie

Normandie bestaat uit vijf departementen met ieder zijn eigen landschappelijke karakteristieken. Het binnenland kan landschappelijk verdeeld worden in de de campagne en de bocage. De campagne is een open landschap met droge vlakten en veel akkers. De bocage is een door de mens gecreŽerd coulisselandschap, en wordt gekenmerkt door een netwerk van aarden wallen met daarop dichte hagen die velden en weilanden omgeven. De streek ten zuiden van Caen en Saint-Lo wordt  bocage NormandiŽ genoemd.

Het departement (dťpartement) is de derde bestuurslaag in Frankrijk, na het nationale niveau en de regio (rťgion). Frankrijk telt 100 departementen, waarvan 96 in Frankrijk zelf plus vier overzee.


Orne (departement)Orne is het 61e Franse departement, een van de drie in de regio Basse-Normandie. Het departement is genoemd naar de gelijknamige rivier. Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreŽerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van delen van de provincies NormandiŽ en Perche. Suisse Normande is een mooi stukje NormandiŽ in het departement Orne, dat echter helemaal niet lijkt op het echte Zwitserland, bergen zijn namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Het gebied ligt ten zuiden van Caen, tussen Thury-Harcourt en Argentan. Het is een gebied met bossen, rotsen, heuvels en snelstromende watertjes. De kortste rivier van Frankrijk is de Veules (1100 meter) die in het Kanaal uitmondt.

Calvados (departement)Calvados is ťťn van de drie departementen in de regio Basse-Normandie. De hoofdstad is Caen. Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreŽerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie NormandiŽ. Calvados is omgeven door de departementen Eure in het oosten, Orne in het zuiden en Manche in het westen. Het noorden is een kuststrook die grenst aan Het Kanaal.

Calvados bestaat uit de vier arrondissementen: Bayeux, Caen, Lisieux en Vire. Het arrondissement Lisieux telt 140.504 inwoners (1999) en is samengesteld uit 13 kantons, waaronder Blangy le Ch‚teau en Pont l'…vÍque. Een kanton omvat veelal een aantal kleinere gemeentes. Maar bij grotere plaatsen is het zo dat een dergelijke gemeente meerdere kantons kan omvatten. De bekendste producten uit dit departement is de drank Calvados en de kaas Pont l'Eveque.

De Pays d'Auge, een streek die symbool staat voor heel Normandie, is het mooie achterland van de Cote Fleurie, de bekendste en mondainste strandregio van Noord-Frankrijk. Het gebied is nog gedeeltelijk met oerbos bedekt. De steile tot 30 m hoge kalkstenen rotswanden vormen de Cote d'Auge en bieden uitzicht op het Dives-dal.

Manche (departement)Manche, met het schiereiland Cotentin, beschikt over 330 kilometer kustlijn en is dan weer rotsachtig (noordkust) en dan weer voorzien van uitgestrekte zandstranden (oost- en westkust). De onvruchtbare, humusarme grond is alleen geschikt voor (verzilte) weiden.

Manche is het 50e Franse departement, een van de drie departementen van de regio Basse-Normandie. De hoofdstad is Saint-LŰ. Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreŽerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie NormandiŽ. Tot 1796 was de hoofdstad van het departement de stad Coutances.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Coutances opnieuw als prefectuur gefungeerd, vanwege de vrijwel volledige vernietiging van Saint-LŰ tijdens de geallieerde landing in 1944. Coutances bleef prefectuur van Manche zo lang de wederopbouw van de grote Saint-LŰ in gang was. Het departement is in het westen, noorden en noordoosten omgeven door Het Kanaal, langs een kustlijn van totaal 350 km.

terug | home

 

Bekijk ook het assortiment van:

 

 

TopicTravel vakantiehuizen

 

Topictravel.nl
Groot aanbod van  vakantiehuizen in NormandiŽ
info | website 

 

 

Pharos reizen

 

ANWB reizen
Autovakanties & campings van de ANWB in NormandiŽ
info
| website

 

 

Belvilla vakantiehuizen

 

Belvilla.nl
Een vakantiewoning of leuke villa vindt u bij Belvilla
info | website

 

 

Booking Hotels

 

Booking.com
Zeer veel diverse hotels door heel NormandiŽ
info
| website

 
 

Eurocamp Campings

 

Eurocamp.nl
Specialist met veel campingvakanties in NormandiŽ
info | website

 

 

Eurocamp Enjoy

 

Eurocamp-enjoy
Een selectie van thema vakanties op topcampings
info
| website

 

 

Keycamp Kamperen

 

Keycamp.nl
Kamperen in bungalows en luxe chalet & stacaravans
info | website

 

 

Easycamp Campings

 

Easycamp.nl
Verhuurt van compleet ingerichte stacaravans
info | website

 

 

Atraveo Vakantiehuizen

 

Atraveo Vakantiehuizen en woningen in alle soorten en maten
info | website

 

 

Basic Travel

 

Basic-travel.com
Uitgebreid aantal  vakantiewonigen in heel NormandiŽ 

info | website

 

 

Bungalow.net

 

Bungalow.net
Kastelen, boerderij, appartementen en vakantiehuizen

info
| website

 

 

De Jong Intra Vakanties

 

De Jong Intra
Verzorgde reizen, bus, fiets, auto en wandelvakanties
info | website

 

 

Hotels de Charme

 

Charme Hotels Romantische, luxe en landelijke hotels in NormandiŽ
info | website

 

 

Vacanceselect

 

Vacanceselect
Vakantie met de auto, campings en vakantieparken
info
website

       

Bezoek ook

Bretagne.nl
Provencecotedazur.nl LanguedocRoussillon.nl Campingzuidfrankrijk.nl Campingfrankrijk.eu

  Over ons  |  Contact  |  Disclaimer  |  Adverteren  |  Sitemap  |  Links


© RegioNormandie.nl 2007 - 2015
www.regionormandie.nl
is een uitgave van Reiscompany