HOME    PLAATSEN    NATUUR    CULTUUR    ACTIVITEITEN    PRAKTISCH    ACHTERGRONDEN    VAKANTIE    HIGHLIGHTS

Vakantiemenu

vakantiehuizen Normandie

Appartementen

campings Normandie

Campings

chambres d'hotes Normandie

Chambres d'hotes

hotels Normandie

Hotels

vakantieparken Normandie

Vakantieparken

vakantiehuizen Normandie

Vakantiehuizen

actievereizen Normandie

Actievereizen

kuuroorden Normandie

Kuuroorden

autovakanties Normandie

Autovakanties

familievakanties Normandie

Familievakanties

rondreizen Normandie

Rondreizen

Golfarrangement Normandie

Golfarrangement

Weekendje Normandie

Weekendje weg

treintickets Normandie

Treintickets

vliegtickets Normandie

Vliegtickets

Veerdiensten

reizverzekering Normandie

Reisverzekering

aanbiedingen Normandie

Aanbiedingen

Specials

Huizen te koop

Huizen te koop

Wonen en werken

Wonen & Werken

Duurzaamreizen Normandie

Duurzaam reizen

NIEUWSBRIEF

Gratis nieuwsbrief voor NormandiŽ liefhebbers:


Kaart van NormandiŽ

Weersvoorspelling

Weersverwachting NormandiŽ

Onze tips

Bezienswaardigheden
Cultuuragenda
D-day Landing
De mooiste dorpjes
Eten & Drinken
Invasiesstranden

Kastelen & burchten
Ontdekkingsroutes
Parken & tuinen
Sport & Ontspanning
Office de Tourisme
Actief in de buitenlucht

Bestemmingen

Plaatsen

AleÁon
Arromanches
Avranches
Bayeux
Beaumont en auge
Caen
Cap de la Hague
Cherbourg
Cormeilles
Deauville
Dieppe
Etretat
Falaise
Fťcamp
Giverny
Grandcamp Maisy
Granville
Honfleur
Le Havre
Lisieux
Lyons-la-ForÍt
Mont st. Michel
Port en Bessin
Rouen
Saint LŰ
Saint-MŤre-Eglise
Saint-Vaast-la-Houge
Trouville
Veules-les-Roses

Departementen
Eure
Seine Maritime
Calvados
Manche
Orne

 

 

Home Ľ plaatsen & streken Ľ streken Ľ Haute Normandie

NormandiŽ :  Haute Normandie

Normandie is een (natuurlijke) regio in Noordwest Frankrijk, gelegen langs het Kanaal tussen Picardie en Bretagne. Het is een historische Franse provincie, die bestaat uit de regio's Hoog Normandie (Haute-Normandie) aan de be nedenloop van de Seine en het westelijker gelegen Laag Normandie (Basse-Normandie) inclusief het schiereiland Cotentin. Tot Haute-Normandie behoren de departementen Seine-Maritime en Eure, terwijl Basse-Normandie bestaat uit de departementen Orne, Calvados en Manche.

De totale oppervlakte van NormandiŽ bedraagt 30.627 km2 (Nederland: 41.526 km2) en dat is 5% van de oppervlakte van Frankrijk. Normandie grenst van oost naar west aan de regio's Picardie, Ile de France, Centre, Pays de la Loire en Bretagne. De totale kustlijn is circa 650 km lang.


kaart Normandie

Geografie

Op 17 km varen vanuit Granville ligt de archipel Iles Chausey, met circa 50 eilanden en meer dan honderd riffen van graniet. Het grootste eiland van de archipel is La Grande Ile (2 km lang en maximaal 700 meter breed). Ten westen van het schiereiland Cherbourg en ten zuiden van de belangrijkste scheepvaartroutes in Het Kanaal liggen midden in de Warme Golfstroom de Kanaaleilanden Alderney, Guernsey, Herm, Jersey en Sark. Tot deze archipel behoren verder nog de kleine eilanden Brecqhou en Jethou en de rotsachtige eilandjes de Minquiers, de Brecqhou, de Dirouilles, de Paternosters en de Casquets.

Bevolking

In Normandie wonen 3,2 miljoen mensen. De grootste steden zijn Rouen, Le Havre, Caen, Cherbourg en …vreux. Rouen was ooit de hoofdstad van geheel Normandie. Nu is het die van Haute-Normandie, terwijl Caen de hoofdstad van Basse-Normandie is. Lees meer over de bevolking in Normandie.

Taal

De officiŽle taal in Frankrijk, en dus ook in Normandie, is het Frans, een Latijnse taal uit de Gallische taalgroep. De erfenis van de vikingen in de taal is vooral nog te zien in de Normandische plaatsnamen. Voorbeelden hiervan zijn namen van steden die eindigen op tot (bouwrijpe grond), bec (rivier), mare (dorp) en ville (eigendom van...). In de moderne volkstaal zijn woorden als varech, crique, quille, ťquipage en ťtrave van Scandinavische oorsprong. Lees meer over de taal in Normandie

Klimaat

Normandie heeft een zeeklimaat met getemperde winters en aangename zomers. De gemiddelde dagtemperatuur in de maanden mei en juni ligt rond de 18,5įC, in juli en augustus rond de 22,5įC en in september en oktober rond de 19įC. November en december kennen een gemiddelde temperatuur van ca. 11,5įC januari en februari zijn de koudste maanden met 7įC. In maart en april wordt het al weer wat warmer met een gemiddelde van 9,5įC. Op zonnige zomerse dagen met een gunstige wind komen temperaturen tot 30įC voor. In mei, juni en september schijnt de zon ca. 210 uur per maand (Nederland ca. 190 uur), aan de kust zelfs gemiddelde 230 zonne-uren. Het regent regelmatig maar nooit heel lang achter elkaar. Toch kan het met name in het voorjaar en in de winter spoken met storm en regen. Ook de snelle wisselingen op ťťn dag zijn kenmerkend. Zon, regen, mist en wind kunnen elkaar in een hoog tempo opvolgen. Door de ligging aan de zee heeft NormandiŽ vooral te maken met noorden- en westenwinden. Lees meer over het klimaat in Normandie.


Departementen Haute Normandie

Normandie bestaat uit vijf departementen met ieder zijn eigen landschappelijke karakteristieken. Het binnenland kan landschappelijk verdeeld worden in de de campagne en de bocage. De campagne is een open landschap met droge vlakten en veel akkers. De bocage is een door de mens gecreŽerd coulisselandschap, en wordt gekenmerkt door een netwerk van aarden wallen met daarop dichte hagen die velden en weilanden omgeven. De streek ten zuiden van Caen en Saint-Lo wordt  bocage NormandiŽ genoemd.

Het departement (dťpartement) is de derde bestuurslaag in Frankrijk, na het nationale niveau en de regio (rťgion). Frankrijk telt 100 departementen, waarvan 96 in Frankrijk zelf plus vier overzee.

Seine-Maritime (departement)Seine-Maritime is het noordelijkst gelegen departement en bestaat uit Pays de Bray in het oosten en Pays de Caux aan de kust. Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreŽerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van den deel van NormandiŽ. Destijds droeg het nog de naam Seine-Infťrieure. Seine-Maritime is omgeven door de departementen Somme, Oise en Eure, en ligt aan het Kanaal en de monding van de Seine. Op 18 januari 1955 is de naam gewijzigd in Seine-Maritime.

Seine-Maritime bestaat uit de drie arrondissementen: Dieppe, Le Havre en Rouen. Het departement heeft 69 kantons en 675 gemeenten. De belangrijkste rivier in het departement is de bekende Seine. Kenmerkend voor de kust van dit departement zijn de enorme krijtrotsen.

Pays de BrayPays de Bray is een gebied met uitgestrekte bossen en veel boomgaarden en weilanden. Het gebied is maar 70 km lang en nauwelijks 20 km breed en de geologische structuur bestaat uit veel kalksteen met veel waterbronnen en afwisselend zand- en kleigronden.
 
Pays de CauxPays de Caux is een uitgestrekte kalkstenen hoogvlakte (tussen 120 en 250 meter hoog) die aan de kust begrensd wordt door zeer steile krijtrotsen met afwisselende lagen van vuursteen en gele mergel: een zogenaamde Falaisekust. Het plateau is licht bedekt met vruchtbare slibafzettingen en er zijn weiden, boomgaarden, bossen en akkers. Op de rotsen komen de zogenaamde hangende of zwevende dalletjes, de valleusese, uit. In feite zijn dit drooggevallen rivierdalen. Door de zich steeds verder terugtrekkende kustlijn komen ze nu doelloos in de lucht in plaats van in zee uit en lijken daardoor wel te zweven. Door de inwerking van de zee raken de kliffen ca. 3 miljoen m3 krijt kwijt.
 
De kuststrook wordt hier de Cote d'Albatre (Albastenkust) genoemd, en loopt van Le Treport in het noorden naar Le Havre in het zuiden. De bekendste rivier van Frankrijk, de Seine, mondt in het departement Seine-Maritime uit in het Kanaal. Van de rotsen afkomstige stukken vuursteen die door de zee zijn gladgeslepen, zijn kenmerkend voor de Cote d'Albatre. Deze stenen behoren tot de hardste gesteenten ter wereld.

Eure

Eure is een groen, heuvelachtig en bosrijk gebied rond de Seine met glooiende weilanden en appelboomgaarden. Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreŽerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaand van een deel van de provincie NormandiŽ. Eure is omgeven door de departementen Seine-Maritime, Oise, Val-d'Oise, Yvelines, Eure-et-Loir, Orne en Calvados. Eure bestaat uit de drie arrondissementen: Les Andelys, Bernay en …vreux. Het departement heeft 43 kantons en 675 gemeenten.

terug | home

 

Bekijk ook het assortiment van:

 

 

TopicTravel vakantiehuizen

 

Topictravel.nl
Groot aanbod van  vakantiehuizen in NormandiŽ
info | website 

 

 

Pharos reizen

 

ANWB reizen
Autovakanties & campings van de ANWB in NormandiŽ
info
| website

 

 

Belvilla vakantiehuizen

 

Belvilla.nl
Een vakantiewoning of leuke villa vindt u bij Belvilla
info | website

 

 

Booking Hotels

 

Booking.com
Zeer veel diverse hotels door heel NormandiŽ
info
| website

 
 

Eurocamp Campings

 

Eurocamp.nl
Specialist met veel campingvakanties in NormandiŽ
info | website

 

 

Eurocamp Enjoy

 

Eurocamp-enjoy
Een selectie van thema vakanties op topcampings
info
| website

 

 

Keycamp Kamperen

 

Keycamp.nl
Kamperen in bungalows en luxe chalet & stacaravans
info | website

 

 

Easycamp Campings

 

Easycamp.nl
Verhuurt van compleet ingerichte stacaravans
info | website

 

 

Atraveo Vakantiehuizen

 

Atraveo Vakantiehuizen en woningen in alle soorten en maten
info | website

 

 

Basic Travel

 

Basic-travel.com
Uitgebreid aantal  vakantiewonigen in heel NormandiŽ 

info | website

 

 

Bungalow.net

 

Bungalow.net
Kastelen, boerderij, appartementen en vakantiehuizen

info
| website

 

 

De Jong Intra Vakanties

 

De Jong Intra
Verzorgde reizen, bus, fiets, auto en wandelvakanties
info | website

 

 

Hotels de Charme

 

Charme Hotels Romantische, luxe en landelijke hotels in NormandiŽ
info | website

 

 

Vacanceselect

 

Vacanceselect
Vakantie met de auto, campings en vakantieparken
info
website

       

Bezoek ook

Bretagne.nl
Provencecotedazur.nl LanguedocRoussillon.nl Campingzuidfrankrijk.nl Campingfrankrijk.eu

  Over ons  |  Contact  |  Disclaimer  |  Adverteren  |  Sitemap  |  Links


© RegioNormandie.nl 2007 - 2015
www.regionormandie.nl
is een uitgave van Reiscompany